A picture taken in September 2004 shows fishermen aboard the French trawler Grande Hermine, a French cod-fishing boat, handling the trawl in the Barents Sea. European Union fisheries ministers opened 21 December 2004 annual talks on hard-hitting plans designed to restore what Brussels says are dangerously low levels of fish stocks. The ministers began what looks set to be a lengthy two days of debate on proposals unveiled by the EU's executive commission two weeks ago to ban or drastically reduce fishing of species including cod and anchovies in 2005. Several countries -- including Britain, France, Ireland, Poland, Portugal and Spain -- have come out strongly against the proposals, arguing they would cripple fishing fleets already struggling to cope with years of EU cuts. AFP PHOTO MARCEL MOCHET
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La autorités sanitaires espagnoles retirent des conserves de sardines pour contenance d’une substance toxique. Ce produit vendu dans les supermarchés de toute l’Espagne peut provoquer une intoxication alimentaire.
Selon un média espagnol, l’Agence espagnole de sécurité alimentaire et de nutrition (AESAN) met en garde contre la présence d’histamine dans les sardines fumées à l’huile de tournesol. Plus précisément, l’aliment concerné est un produit semi-conservé de la marque El Menu Gold Series qui a été distribué en Andalousie, Castille-La Manche, Cantabrie, Castille et León, Madrid et la Communauté valencienne.
Le produit a été fabriqué au Maroc, rapporte le média espagnol, une date de péremption est le 21 janvier 2023. De même, le lot qui contient cette substance toxique est le L202CEB0 234 60, conditionné dans des boites de 550 grammes.